• Kezdőlap 1
  • Kezdőlap 2
  • Kezdőlap 3
  • Kezdőlap 4
  • Kezdőlap 5
  • Kezdőlap 6

Mini shetland pónik

2010 óta foglalkozunk mini Shetland póni tenyésztéssel. Nagyon szép ez a mini méretű, erőteljes, gyermekszerető pónifajta. Nagyon szeretjük és kedves családtagként kezeljük lovainkat. Fontos számunkra a minőségi tenyésztés és a jól szocializált egyedek fenntartása, ezért tavasztól őszig legelőn tartjuk pici pónijainkat.


Bízunk abban, hogy a tőlünk származó póni új otthonában is megkapja majd a szükséges gondosságot és jó tartási körülményeket, vagyis boldog mini póni lesz.

Minden színben elérhető lovaink lóútlevéllel, származási lappal rendelkeznek, mikrochippel regisztráltak.
Tenyészetünk Angliában megtalálható komoly eredményeket elérő, illetve egyedi genetikai háttérrel rendelkező tenyészetekből származnak, ahol a minőség és a céltudatosság a fontos. Mini póni csikóink gyönyörűek, Magyarországon egyedülállóak, tiszta vérűek. Reméljük, Ön is megtalálja nálunk minőségi póniját, melyről álmodott. Ha Ön készen áll arra, hogy egy boldog mini pónit szeretgessen otthonában, hívjon, írjon, keressen minket minden kötöttség nélkül!


A Shetland póni*

Származása, eredete

A shetland pónik szülőföldje a Shetland-szigetek. Ez 117,hegyvidékkel tarkított szigetcsoportot foglal magában,amelynek területe 1430 négyzetkilométer.Az Északi tenger,továbbá az Atlanti Óceán határán fekszik,a 60-61.szélességi foknál,Skóciától 200km-re északra,Izlandtól 80 km-re délre,Norvégiától 300 km-re nyugatra terül el, igen zord klímájú. A shetland szigetek több mint 9%-a extenzíven hasznosított és mindössze 3,5 %-a szántóföldi növénytermesztésre alkalmas terület.Hepehupás felszínének nagy részét méternyi magasságú láva fedi, a többi részét is satnya vegetáció borítja.Feltételezik, hogy a szigetekre az ember közvetítésével kerültek be a lovak és nagyon valószínű, hogy a shetland pónik az Észak-Skóciában élő törpenövésű póniktól származnak.Az biztosnak vehető, hogy a normannok előtti időben a szigeteken lovak már előfordultak.Kezdetben a póniknak a szigetvilágon túl nem volt jelentősége.A szigetek évszázados elszigeteltsége pedig egyedülálló pónifajta kialakulásához vezetett. Az 1800-as évek elejéig a vadlovak módjára szaporodtak, majd ezt követően indult meg a tervszerű tenyésztésük. Az első „Shetland Pony Stud Book Society” 1831-ben jelent meg. Tenyésztő szervezete: A fajta központi tenyésztő szervezete a The Shetland Pony Stud-Book Society (Shetland House, Scotland 22 York Place, Perth PHZ 8EH.) Nálunk a Póni és Kislótenyésztők Országos Egyesülete a fajta fenntartója. Szinte minden országban van elismert tenyésztő szervezete.

Fenotípusa

Külleme

Összbenyomás alapján a shetland póninak két típusát különítjük el. Az eredeti típus a Marquis of Londondery által 1870-1873 között alapított ménes utántenyésztett változatának tekinthető. Ebből a ménesből származó pónik képezik számos fajtatiszta tenyészet alapját a világon. Ez a shetland póni változat jellegét figyelembe véve a hidegvérű lóhoz áll közel. Testfelépítésében kifejezetten digesztívusz anyagcsere típusú. Mély és széles törzs, igen öblös mellkasméret, nagyon terjedelmes far, jól záródó testfelépítés jellemző rá. A másik típus minden jellegében könnyebb, kisebb szárkörméretet mutató, úgynevezett sport típusú shetland póni.

A shetland póninak kicsi, jól formázott, arányos feje van, amelyik a születést követően kifejezetten csukafejet mutat. Idős állaton sem lehet burkolt. Homloka széles, a fejen apró füleket hord. Szemei nagyok, barátságosak, okosságot és élénk temperamentumot árulnak el. Nyaka középhosszú, középmagasan, vagy alacsonyan illesztett. Marja a rárakódó izom-és kötőszövettől alacsonynak látszik. Háta, ágyéka rövid, ennek megfelelően nagyon erős. Fara jól izmolt, nagy terjedelmű, teljesítmény centrikusságát mutatja a fajtának. A póni alapját a lábak képezik. A szabályos állású mellső lábak, az izmos felkar és alkar széles lábtő, száraz rövid szár a shetland póninál is természetesen megkívánható küllemi tulajdonságok. A hátsó lábakra a szabályosságon túl jellemző az izmos konc, a széles jól képzett csánk, száraz, tiszta hátulsó szár. A shetland póni ismertető jegyei közé tartozik a rendkívül dús sörény.-üstök- és farokszőrzet. A fedőszőrök nyáron aprók és simák, télen sűrűn tömöttek és igencsak hosszúak. (Shetland póni néven Amerikában is tenyésztenek egy pónifajtát, amelyre a küllemi leírások érvénytelenek).

Méretei

Méret szerint ismételten két típusát különböztetjük meg a shetland póninak.

Az „A” csoport jellemző méretei: Bottal mért marmagasság 87-107 cm Szalaggal mért marmagasság 92-112 cm Övméret 135-155 cm Szárkörméret 14- 15 cm

A „B” csoport jellemző méretei Bottal mért marmagasság 86 cm alatt Övméret 110- 130 cm Szárkörméret 10 - 13 cm

Színe

A shetland póni minden színben megengedett. A leggyakoribb, ősi szín a fekete, lehetőleg jegytelen formában, de sok a szürke, a pej, a sötétpej. Tenyésztik fakó színben, sárgában, tarkában, de megtalálható párductarkában is. Ez utóbbi nem eredeti színe a shetlandnak. Ezt külön törzskönyvben tartják nyilván.

Értékmérő tulajdonságai, használhatósága

A shetland pónik biztos járású hegyi lovak. A meredek hegyoldalakon, szakadékokon biztonságosan lépkednek, bátran keresztül húzzák ezeken terheiket. Miután a Shetland szigeteken kevés a jól kiépített úthálózat a fajta egyedeit főként hátas és málhahordó állatként hasznosították. Málhaként testsúlyának akár 50%-át is (100 kg-ot) képes elhordani. A XIX. század második felétől nagy számban kerültek Anglia bányáiba, ahol alacsony marmagasságukra tekintettel szívesen alkalmazták bányalovaknak. Egyes becslések szerint a tárnákban évente 5000 km utat tettek meg.Fáradhatatlan fogatló, testsúlyához viszonyítva feltűnő vonóerejű. Piciny gyermekek ideális pónilova. Mérete, jóindulatú természete folytán a gyermek játszótársa, aki megtanulja mellette a lóval való bánást, a lóra ülést. A gyermek ülésbiztonságot szerez a shetland póni hátán, képessé válhat egy későbbi, felnőttebb lovas passzióra. A shetland póni a legmegfelelőbb első ló, de 8-9 éves gyermekeknek már nem való,mert túl nagy ennek a piciny lónak a hátán, másrészt apró léptei miatt nem ad lovaglási élményt. Az idősebb mének könnyen eldurvulnak. Hosszú élettartamú, ami 30-35 évre tehető. Köszönheti ezt kitűnő konstitúciójának, ezen belül bámulatos egészségének, betegségekkel szembeni ellenálló képességének, gyors regenerálódó képességének, tartással és takarmányozással szembeni mérsékelt igényének. A shetland póninál időnként tapasztalt használatbeli problémák soha sem genetikai eredetűek, hanem a munkáltatás és a takarmányozás ellentmondásainak következménye.

Elterjedtsége, állománynagysága

A XX. század a shetland póni világméretű elterjedtségét eredményezte. Állománya sok tízezerre tehető. Anglián kívül jelentős shetland póni tenyésztő ország Hollandia, Németország, Ausztria. Magyarországon is népszerű fajta. A nyilvántartott állománya töredéke az országban megtalálható shetland póniknak.

*Forrás: Gazdasági Állataink – Fajtatan Ló és szamár 2001.
szerk.: dr. Mihók Sándor